25


17/01/2017

Blog

Mobitel otkriva sve o vama – kemijski

Po molekularnim ostacima na površini mobitela, doktori ili policija mogu doznati sve o vama: što jedete, koju kozmetiku i lijekove koristite, kako provodite slobodno vrijeme…

Ako vas brine što bi se sve moglo doznati o vama da vam netko ukrade mobitel – naviknite se da ga očistite i izvana, piše Guardian, pozivajući se na istraživanje američkih i njemačkih znanstvenika koje je objavila američka nacionalna znanstvena akademija (NSA).

Znanstvenici su pokupili „obris“ kemikalija s desne ruke 39 osoba te s njihovih mobitela. Otkrili su da je njihov kemijski „potpis“ – skup kemikalija s njihovih dlanova – u 99% slučajeva jedinstven, te da se stoga može koristiti za identifikaciju, umjesto otisaka prstiju (koje je ponekad teško očitati s mobitela, čiju površinu kontaminiraju svakojaki drugi tragovi).

Samo u dva slučaja znanstvenici su imali problem u uparivanju mobitela i njihovih vlasnika, a u jednom od njih pokazalo se da je uzrok u tome što je dvoje ispitanika živjelo zajedno, pa je i dijelilo većinu potrepština koje ostavljaju kemijski trag.

Znanstvenici su se pohvalili kako su otkrili tragove nekih kemikalija – primjerice, sredstva za odbijanje komaraca – puna četiri mjeseca nakon što ih je ispitana osoba prestala koristiti.

Uz pomoć ovih metoda, liječnici mogu provjeriti uzimaju li ispitanici propisane lijekove, kao i kako na njih djeluju određeni zagađivači, a policija ih može iskoristiti za identifikaciju mobitela sumnjivaca.

Bez brige, mi u Agramservisu ne kanimo koristiti takve metode – čak i kad bi imali znanja o analizi kemijskih supstanci s površina mobitela.